Go to content Go to search
par skrattar och äter lunch på ett beige laminatgolv

Förhoppningsvis ses vi inte igen på en hel livstid

Inte för att vi inte gillar eller uppskattar dig, för det gör vi såklart! Men vi måste alla hjälpas åt att konsumera mindre och kräva mer av de produkter vi använder – för miljöns skull. Våra golv är gjorda för att hålla, från den stund de installeras i ditt hem och genom hela livet. De flesta av våra golv har certifierats med några av världens kändaste miljömärkningar (Svanen och EU Ecolabel). Produkter som håller länge minskar onekligen miljöavfallet, men hur de tillverkas är också viktigt. Det är därför kärnan i ditt laminatgolv är gjord av återvunnet trä, till exempel. Och det är också därför vi återvinner och minimerar vårt produktionsspill. Allt för att du ska känna dig säker på att du gör ett bra val när du köper ett Pergo-golv. Och du ska veta att du inte kommer att behöva köpa ett nytt golv på mycket, mycket länge.

Upptäck våra golv

 
 • Köp för en livstid

  Vi är så övertygande om kvaliteten hos våra golv att de har livstidsgaranti. Bra både för dig och för miljön.

  Vi är så övertygande om kvaliteten hos våra golv att de har livstidsgaranti. Bra både för dig och för miljön.

 • Välj miljömärkt

  Alla våra laminat- och trägolv bär den prestigefyllda Svanenmärkningen. Vi var faktiskt den första tillverkaren någonsin som tilldelades Svanenmärkning för ett golv – så tidigt som 1995.
  Alla våra laminat- och trägolv bär den prestigefyllda Svanenmärkningen. Vi var faktiskt den första tillverkaren någonsin som tilldelades Svanenmärkning för ett golv – så tidigt som 1995.
 • Älska spill

  Vi tillverkar kärnan i vårt laminatgolv av återvunnet trä. Och 99% av vårt vinylspill återvinns i vår interna produktionsprocess, för att nämna några exempel på initiativ.
  Vi tillverkar kärnan i vårt laminatgolv av återvunnet trä. Och 99% av vårt vinylspill återvinns i vår interna produktionsprocess, för att nämna några exempel på initiativ.
 
pappa som leker med dotter i ett barnrum fullt med leksaker

Du kommer få leva med dem hela livet

Våra golv är nämligen gjorda för att hålla, så att du slipper köpa ett nytt golv om bara några få år. För det hade varit dåligt på alla sätt – både för dig och för miljön. Det är också därför som vi erbjuder en livstidsgaranti och hela tiden arbetar för att göra våra golv ännu tåligare. Andra kanske hoppas att du ska byta ut ditt nya golv snart igen, men det gör inte vi. Istället fokuserar vi på nya innovationer som gör att ditt Pergo-golv kommer att hålla ännu längre. Det har vi gjort ända sedan vi uppfann laminatgolvet en gång i tiden. Ett exempel är StayClean+, som skyddar våra trägolv från vattenspill och fläckar, och ett annat är TitanX™ – vår patenterade teknik som ger extremt reptåliga laminatgolv. Så när du väljer ett Pergo-golv är chansen stor att du kommer att få leva med det under en lång tid framöver.

 
ljust beige laminatgolv med bruna stolar

Hållbar design, finns det?

Ja, det gör det. Vårt skandinaviska arv kommer till uttryck på många sätt, inte minst i vår designfilosofi. Minimalistisk, funktionell design som ser förbi tillfälliga trender och ger ditt hem tidlös, långvarig och hållbar skönhet. Design som alltid är aktuell. Med andra ord, ett smart val på lång sikt.

 

Reparera mera

Även om Pergo är synonymt med kvalitet och tålighet, så kan saker hända. Festen som inte går som planerat, barn som helt enkelt är barn, dansen i högklackat efter en urspårad parmiddag eller en kökskniv som tappas i golvet. Men du behöver inte drabbas av panik! Ta det lugnt. Du behöver inte köpa ett nytt golv. Med Pergo Reparationsvax kan du snabbt och enkelt reparera skadade laminat- och träplankor. Du kan också välja att byta ut en skadad planka.

 
HDF-fibrer

Så här kan en Svan se ut

Först det första är svanar de mest majestätiska fåglarna någonsin. För det andra har vi haft ett vackert samarbete med den prestigefyllda Svanenmärkningen under mycket lång tid. En lång kärlekshistoria, som ständigt utvecklas skulle man kunna säga, eftersom vi var det allra första företaget i världen att Svanenmärka ett golv – redan 1995! Det innebär att du kan känna dig trygg med ditt val, eftersom vi har certifierats av en av världens mest eftertraktade miljömärkningar. Vi har också andra goda vänner, som EU Ecolabel. En märkning som vi var den första tillverkaren att få för ett laminatgolv år 2016. Idag bär alla våra laminatgolv stolt märkningen. Och så har vi Brons Cradle to Cradle Certified Material Health Certificate™, som vi också certifierats med för vår Lillehammer-kollektion, år 2023. Vi älskar dem alla lika mycket naturligtvis.

 

Många inom branschen är kanske fruktansvärt trötta på oss

Vi är nämligen dåliga på en sak, nämligen att sitta tysta och gilla läget. Därför strävar vi efter att påverka vår bransch så att den förbättras, så att man inte tar några genvägar, inte lovar för mycket och gör för lite, och att man tänker på morgondagen redan idag. Därför samarbetar vi med Svanen, deltar i politiska debatter och seminarier och pratar med alla som vill lyssna (och även med en del som inte vill det) om vikten av seriösa tredjepartscertifieringar för att vägleda kunderna i att göra mer hållbara val.

 

De första laminatgolven i världen med Svanenmärkning

 
återvunnen träflis

Vi använder spill i våra golv

Vi hatar slöseri med resurser. Därför tillverkas våra vackra Pergo laminatgolv och trägolv av bland annat HDF (High Density Fibreboard), som i sin tur är gjord av 100% återvunnet trä. Alltså spill som vi samlar in från sågverk, vägunderhåll och liknande källor och som annars bara skulle slängas eller förbrännas. Något som inte alls skulle vara bra, tycker vi. Så vi ser till att det kommer till användning. Och du går på det.

 
barn som ligger på ett beige laminatgolv och ritar

Att röra oss i cirklar är vår väg framåt

När det gäller resurser alltså. Cirkularitet är briljant och banar väg för mer hållbara lösningar. Därför återvinner vi vårt interna vinylavfall tillbaka till produktionslinjen, 99 % av det för att vara exakt. Nu har vi tagit ännu ett gigantiskt steg framåt genom att investera i en ny produktionslinje där vi har möjlighet att återvinna gamla vinylgolv. Dessutom är vi enormt glada över att ha fått vår första Cradle to Cradle-certifiering: Cradle 2 Cradle Certified Material Health Certificate™ på bronsnivå, för vårt laminatgolv Lillehammer. Det är en standard enligt vilken produkter och material ses som resurser som kan cirkulera i ett oändligt kretslopp. Dessutom strävar vi hårt efter att våra HDF-fiberskivor kommer att bestå till 25 % av återvunna träfibrer fram till 2030. Detta är möjligt tack vare en banbrytande innovation som utvecklats av vårt moderbolag UNILIN – och som gör att vi kan återvinna begagnade HDF.

 
biomassaanläggning från unilin

Avfall är mäktigt

Det kan vara våra skandinaviska gener som får oss att vilja gråta floder varje gång saker går till spillo. Därför är vi extra glada över att vårt moderbolag, UNILIN, har biomassaanläggningar – och inte mindre än två. Här omvandlas allt som vi inte kan återvinna på andra sätt, som sågspån och icke-återvinningsbart träavfall, till grön energi. Som i sin tur används för att driva vissa delar av våra tillverkning.

 

Noll är såklart den bästa siffran

Noll, nada, inget – det är vad UNILIN-gruppen har åtagit sig att uppnå när det gäller nettoutsläpp fram till 2050 enligt EU:s gröna giv. Ett tufft, ytterst vetenskapligt tredjepartsverifierat mål som vi är ivriga att nå. Fram till 2030 vill vi minska våra egna utsläpp av växthusgaser med 42 procent och utsläpp från våra leverantörer upp- och nedströms med 12 procent. De mål vi har satt har verifierats av initiativet Science Based Targets (SBTi). Det är ett samarbete mellan CDP, FN:s Global Compact, World Resources Institute (WRI) och Världsnaturfonden (WWF). SBTi bedömer och validerar självständigt företags klimatmål. Tack vare de verifierade klimatmål som vi har satt upp för 2030 är vi på rätt väg mot att bidra till begränsning av den globala uppvärmningen till 1,5 C°enligt Parisavtalet. Så du kan sova med gott samvete i vetskap om att dina Pergo-golv har synats i sömmarna för sin miljöpåverkan. Som sig bör.