Go to content Go to search
hund som sitter bredvid en växt som vält på ett grått golv av vinylplattor

Förbered dig på en livslång vänskap

Pergo vinylgolv klarar av allt som du utsätter dem för – regniga dagar, stökiga hundar eller bara livet i allmänhet. Det är lika säkert som att skandinaviska somrar är regniga och vintrarna oändliga. En annan sak du kan vara säker på är att om det finns sätt som vi kan minska vår produktionspåverkan, så kommer vi att göra det. Vi har till exempel ett internt ekosystem, där vi återvinner 99% av vårt produktionsspill och på så sätt förhindrar att det kasseras eller förbränns. Det är därför som upp till 25% av våra vinylgolv är gjorda av internt spill. Dessutom har vi investerat i en ny produktionslinje där vi har möjlighet att återvinna gamla vinylgolv. Med andra ord: vi pratar inte bara skräp, vi använder det. En annan bra sak med våra vinylgolv är att de är mycket tåliga och slitstarka, eftersom vi bygger dem för att de ska hålla en hel livstid. Det minskar påfrestningarna både för dig och för miljön. Två flugor i en smäll, så att säga.

Upptäck våra vinylgolv

barn som leker med leksaksbil på beige vinylgolv

Mer liv. Mindre avtryck.

Som du säkert vet genererar produkter med längre livslängd mindre avfall. Därför gör vi alla Pergo vinylgolv så tåliga och slitstarka som möjligt. Så vi är glada över att kunna presentera ännu en innovation – TitanV™. Det här lagret skyddar ditt Pergo vinylgolv mot repor och slitage så att det ser nytt och fräscht ut så länge som möjligt. Det bidrar såklart till golvets långa livslängd och minskar på så sätt dess koldioxidavtryck. Det innebär att du inte behöver köpa ett nytt golv på mycket länge och kan känna dig trygg med att ditt golv har en minimal miljöpåverkan.

symbol livstidsgaranti från Pergo

Livstidsgaranti

Ditt Pergo vinylgolv levereras alltid med en livstidsgaranti så att du kan känna dig lika trygg med golvets kvalitet som vi är. Våra vinylgolv – från basen till toppskiktet – håller nämligen toppklass. Ett utmärkt exempel på hur vi visar vägen i vår bransch och tänjer på gränserna för hur länge ett vinylgolv hänger med. Vårt mål är att skapa golv som håller så länge som möjligt, vilket både gynnar dig och minskar golvets miljöpåverkan.

Olja är dåligt, vi vet

Ditt Pergo vinylgolv består till cirka 40% av krita, ett naturmaterial som finns i överflöd. Det betyder att det finns en hel del av det. En annan del består av återvunnen PVC från vårt eget produktionsspill. Cirka 10% består av tillsatser som ökar golvets flexibilitet. Den sista fjärdedelen är slutligen tillverkad av så kallat "ny" PVC, som består av klor (vanligt salt) och etylen (råolja). Vilket inte är idealiskt, det erkänner vi. Vi är medvetna om att olja är en icke-förnybar resurs, eftersom den inte kan regenereras naturligt under en människas livstid. För att ta itu med det här har vi bestämt oss för att maximera livslängden på våra vinylgolv, så att de håller en hel livstid. Vårt mål är att framtidens vinylgolv ska vara helt återvinningsbara. Och vi kommer inte att slå oss till ro förrän vi har uppnått det.

Att göra nytt av det gamla

hög med vinyldelar

Pionjärer inom vinylåtervinning

Vi ser oss själva som pionjärer inom golvindustrin. Vi strävar hela tiden efter att utveckla innovationer som förbättrar tillverkningen av vinylgolv. Och snacka om att vi har spännande nyheter! Vi är har investerat i en toppmodern produktionslinje som kan återvinna gamla vinylgolv så att de kan omvandlas till nya golv. Det här banbrytande initiativet gör att vi kan tillämpa en cirkulär strategi som avsevärt minskar efterfrågan på ändliga resurser. På det sättet skapar vi en mer ansvarsfull och resurseffektiv produktionsprocess.

Vi kan med stolthet säga

barn som leker i ett sovrum med beige vinylgolv

Säkert för barn

Vi använder vissa tillsatser i våra vinylgolv för att göra dem flexibla (och därför lättare att installera). Inga av de här tillsatser innehåller några skadliga ämnen och de är ortoftalatfria. Du kan alltså vara säker på att de är helt säkra för dig och dina barn.

Ett cirkulärt ekosystem

99% av vårt vinylspill återvinns genom våra interna produktionsprocess. Det innebär att vi varken bränner eller kastar material i onödan, och vi har vårt eget interna slutna kretslopp. Riktigt coolt, om vi får säga det själva. På så sätt tar vår produktionsenhet ett fint ansvar och nästan inget avfall går förlorat eller förstörs.

Den gröna kraften

unilin-fabrik i Avelgem

Spill blir energi

Vi använder sågspånsspill från vår laminatfabrik för att generera grön värme till vår produktion. Med hjälp av den här energin täcker vi 70 procent av anläggningens värmebehov och undviker CO2utsläpp på 25 000 ton per år.

En kraftfull vind

Vi använder även energi från tre av våra egna vindkraftverk. De genererar 12 600 MWh grön energi varje år, vilket motsvarar den årliga energiförbrukningen hos 3 490 europeiska hushåll!

biomassaanläggning från unilin

Vi älskar förnybar energi

Men det är inte de enda insatserna vi gör för grön energi. UNILIN Group – Pergos moderbolag – har investerat i två bioraffinaderier för att omvandla sågspån och ej återvinningsbart träavfall från koncernens verksamhet till förnyelsebar energi. Vi använder också energi från solpaneler i våra produktionsanläggningar. Sedan 2023 drivs hela 59% av koncernens produktion av förnyelsebar energi.

Andas rent luft

Vi siktar väldigt, väldigt lågt

Eftersom vi spenderar det mesta av vår tid inomhus är luftkvaliteten i hemmet viktig. Det är många faktorer som påverkar den, såsom ventilation, stearinljus, rengöringsmedel och till och med materialen i dina möbler och golv. Eftersom vi producerar våra golv i egna anläggningar vet vi exakt vad de innehåller. På så sätt kan vi hålla koll på alla dåliga saker som de kan släppa ut. Till exempel VOC (som står för Volatile Organic Compounds). Det är organiska kemikalier som har högt ångtryck vid rumstemperatur. Det innebär att de är riktigt skickliga på att övergå till gas och sprida sig i luften, även när det inte är varmt. Du kan dock förstås vara helt säker på att ditt vackra golv är riskfritt för dig och din familj. VOC-utsläppen från ditt Pergo vinylgolv är faktiskt lägre vad som krävs av EU:s strikta standarder, vilket gett det märkningarna A+ och M1 för mycket låga utsläpp.

  • A+

    Utsläppsregleringscertifikat som fungerar som ett erkännande för mycket låga utsläpp. A+ är den bästa kategorin och representerar de lägsta utsläppen. 
    Utsläppsregleringscertifikat som fungerar som ett erkännande för mycket låga utsläpp. A+ är den bästa kategorin och representerar de lägsta utsläppen. 
  • M1

    Beviset på att våra golvprodukter inte släpper ut giftiga ämnen och är luktfria. M1 är den bästa kategorin för denna ytklassificering och representerar de lägsta utsläppen. 
    Beviset på att våra golvprodukter inte släpper ut giftiga ämnen och är luktfria. M1 är den bästa kategorin för denna ytklassificering och representerar de lägsta utsläppen.