Idé 23: legenden bakom laminatgolv

den 31 augusti 2015

I mitten av 70-talet drabbades Perstorp i södra Sverige av drastiskt sjunkande efterfrågan på det välkända högtryckslaminatet. 1977 tillsatte man därför en tankesmedja som skulle kläcka nya idéer till andra möjliga användningsområden för den en gång så dominerande produkten.

Det fanns bara en begränsning: ingen idé skulle anses vara för långsökt.

En grupp medarbetare samlades i ett litet rum i Perstorp. De hade en enda uppgift, och det var att komma fram så många nya produktidéer för högtryckslaminat som de kunde komma på. Gruppen kallades för ”Idé-77” och fick fram över hundra idéer, från bowlingbanor till hockeyrinkar, busskurer och spannmålssilor.

Idé 23

Idé nr 23 på gruppens lista kallades för ”Perkett - laminatgolv”, eller "laminate flooring". Det var ett av få förslag som innehöll ett potentiellt handelsnamn. Efter ytterligare undersökningar och tester fick slutligen idé 23 grönt ljus och hösten 1979 började Perstorps allra första laminatgolv, Perstorp Golv GL80, att tillverkas. Resten är historia.

Perstorps innovation revolutionerade golvbranschen och markerade tillkomsten av en helt ny golvtyp som inte bara var lämplig i ditt hus utan även tillräckligt slitstark för att uppfylla krävande förväntningar i kommersiella miljöer.

Varumärket Pergo, som är en akronym för Perstorps Golv, lanserades i Sverige 1989 och är idag ett av världens mest välkända och betrodda varumärken för golv.

Laminatgolvets historia

  • 1977 – Kommittén för Idé-77 hos Perstorp uppfinner laminatgolvet under en brainstormingsession
  • 1980 – Det första laminatgolvet (Perstorp Golv GL80) säljs i Sverige
  • 1989 – Varumärket “Pergo” (akronym för Perstorp Golv) väljs efter en namngivningstävling och lanseras på marknaden
  • 1991 – Första laminattillverkaren vid domotex
  • 1992 – En högkvalitativ produkt för kommersiella miljöer lanseras (Pergo Publiq)
  • 1994 – Pergos laminatgolv introduceras i USA
Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, för nyheter, referenser, innovationer och inspiration från Pergo.

Prenumerera

Följ oss: